Laboratorium Agro-Przekrętów


Strona Główna Artykuły Download Forum Linki


Nawigacja
Strona Główna
Artykuły
Download
Forum
Linki
Galeria
Szukaj
Kontakt
Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 38
Najnowszy Użytkownik: MathewRex
UBÓJ RYTUALNY Zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi związane z ubojem bez ogłuszania
 

U B Ó J    R Y T U A L N Y

 

Zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi

związane z ubojem bez ogłuszania

 Myliłby się ten, kto by sądził, że zagrożenia sanitarno-epidemiologiczne związane z ubojem rytualnym dotyczą jedynie społeczności żydowskiej i muzułmańskiej. „Generalnie ok. 80 procent zwierząt uznawanych jest za niekoszerne, więc idą do normalnej sprzedaży w kraju”, twierdzi Jerzy Sołtysik, menadżer w ubojni z Leszna(1). Skażone bakteriami chorobotwórczymi mięso trafia więc do zwyczajnych sklepów i sieci fastfoodów, a stamtąd do żołądków naszych dzieci!

 

Przyjętą w rozwiniętych krajach cywilizacji zachodniej zasadą, znajdującą potwierdzenie w normach prawnych, a wynikającą z tradycji humanitarnego traktowania zwierząt jako istot czujących, jest przeprowadzanie uboju zwierząt po uprzednim wyłączeniu ich świadomości. Prawo unijne, a w ślad za nim przepisy krajowe niektórych państw UE, dopuszczają jednak - na zasadzie wyjątku - ubój bez ogłuszenia w przypadku uboju wykonywanego według obyczajów religijnych.

 

Cierpienie i ból, przez obrońców zwierząt określane jako przedśmiertne tortury, związane z ubojem zwierząt według obyczaju muzułmańskiego (halal) i żydowskiego (szechita), tj. bez wcześniejszego pozbawienia świadomości (ogłuszenia), to tylko jeden z ważnych społecznie aspektów tzw. uboju rytualnego. Aspektem, o którym – zapewne aby nie narazić się mniejszościom wyznaniowym – wolą milczeć władze krajów dopuszczających ubój rytualny bez ogłuszenia, jest zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia obywateli, będące konsekwencją takiej technologii uboju.

 

Ubój rytualny jest z samej definicji procedurą generującą ryzyko sanitarne – skażenia mięsa mikroorganizmami chorobotwórczymi, w tym Campylobacter, Escherichia coli (pałeczka okrężnicy), Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty). Dlaczego?

 

W uboju tradycyjnym, wykonywanym u nieprzytomnego, a zatem nieruchomego zwierzęcia, kłucie wykonuje się precyzyjnie, otwierając do wykrwawienia tylko naczynia krwionośne – tętnice szyjne i żyły jarzmowe. Nie dochodzi zatem do kontaktu tuszy z zawartością przewodu pokarmowego. Przepisy unijne nakazują pozostawienie w nienaruszonym stanie tchawicy i przełyku podczas wykrwawiania oraz podwiązywanie odbytu i przełyku przed przystąpieniem do wytrzewiania. (Rozporządzenie (WE) 853/2004 z 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, Rozdz. IV ust. 7 (a)).

 

Technologia uboju rytualnego natomiast nakazuje otwarcie naczyń krwionośnych oraz przełyku i tchawicy, przez co treść z żołądka zwierzęcia najczęściej wydostaje się na zewnątrz podczas wykrwawiania, zanieczyszczając ranę i przednie części ciała zwierzęcia, dostając się do płuc, a przez cienkie błony pęcherzyków płucnych do krwioobiegu (serce nadal pompuje krew!), gdy zwierzę krztusząc się zasysa do płuc zawartość otwartego przewodu pokarmowego wraz z całą zasiedlającą go florą bakteryjną. Gdy zwierzę zostaje wyrzucone z klatki ubojowej i wykrwawia się w pozycji poziomej, ryzyko skażenia jest jeszcze większe. Nie pomaga poubojowe przemywanie tuszy, bo większość mikroorganizmów chorobotwórczych ginie dopiero w wysokiej temperaturze. 

 

Pałeczka okrężnicy (Escherichia coli) zasiedla układ pokarmowy wszystkich ssaków stałocieplnych.  Zazwyczaj spełnia w naszych organizmach pożyteczną rolę, lecz w określonych warunkach wykazuje działanie chorobotwórcze, wywołując groźne zatrucia pokarmowe i schorzenia układu moczowego. Chorobotwórcze szczepy bakterii E. coli są szczególnie niebezpieczne dla dzieci i osób starszych oraz osób o obniżonej odporności, u których zakażenie może prowadzić do uszkodzenia nerek.

 

O mechanizmach powstawania skażeń w uboju rytualnym pisał w 2011 francuski lekarz weterynarii Alain de Peretti w opublikowanym w grudniu 2011 r. na łamach agencji Novopress artykule „Les risques sanitaires liés à l’abattage Halal” [„Ryzyko sanitarne związane z ubojem halal”], tak oto podsumowując dopuszczenie na odstępstwo od opartych na współczesnej wiedzy sanitarnej zasad uboju na rzecz muzułmańskich i żydowskich obyczajów:

 

 „Sprzeniewierzamy się świętej zasadzie ostrożności, aby respektować egzotyczną praktykę, która jest irracjonalna i nie znajduje żadnego uzasadnienia na jakimkolwiek gruncie. Opartą na praktykowanych do dziś średniowiecznych zabobonach. Czy w tych okolicznościach można zaakceptować przyjęte w przepisach europejskich odstępstwa zezwalające na ubój rytualny? Wzrost liczby przypadków zatruć był do przewidzenia… i dotknie on głównie nie-muzułmanów, nieświadomych zagrożeń wyjętych spod jakiejkolwiek kontroli i kulinarnych zwyczajów, zgodnie z którymi konsumenci spożywają mięso bardziej surowe (niż robią to muzułmanie).” (2)

 

Także przeprowadzone w Anglii badania naukowe wykazały znaczącą obecność mikroorganizmów niebezpiecznych dla człowieka w mięsie z ubojni, gdzie prowadzony był ubój halal. Patogenne mikroorganizmy znajdowały się także na odzieży pracowników i elementach wyposażenia sklepów rzeźniczych oferujących surowe mięso halal, co zdaniem autorów badania zwiększa ryzyko skażenia krzyżowego. (3)

 

Liczne przypadki zachorowań, głównie wśród dzieci i osób o obniżonej odporności (w tym przypadki śmiertelne), wywołanych bakterią E. coli po zjedzeniu mięsa z uboju rytualnego, wywołały w  2012 roku gorącą dyskusję na temat dopuszczalności uboju rytualnego i konieczności obowiązkowego oznaczenia mięsa z takiego uboju (4). Najwięcej takich przypadków odnotowano we Francji, należącej do tych krajów UE, w których, z uwagi na liczną społeczność muzułmańską i żydowską, ubój rytualny nie tylko jest prawnie dozwolony, lecz prowadzony jest na skalę przemysłową, a mięso z takiego uboju trafia także do normalnego obrotu i spożywane jest przez nieświadomych jego pochodzenia konsumentów.

 

Prof. Jean-Louis Thillie, znany francuski toksykolog tak oto ocenia skalę zjawiska:

 

„Cała głośna w mediach epidemia choroby „szalonych krów”, spowodowała we Francji śmierć 26 osób, które zapadły na chorobę Creutzfelda-Jakoba, tymczasem mało kto wie, że ponad 100 dzieci umiera u nas rocznie od zatruć mielonym mięsem z uboju rytualnego.” (5) (6)

 

Taką oto cenę płaci Francja za prawo krajowe dopuszczające ubój rytualny na masową skalę!

 

W chwili, gdy minister rolnictwa Stanisław Kalemba, naciskany przez właścicieli kilkunastu zakładów mięsnych, straszonych rzekomymi konsekwencjami rolników oraz hierarchów muzułmańskich i żydowskich związków wyznaniowych, uparcie forsuje pomysł wykreślenia z ustawy o ochronie zwierząt obowiązku ogłuszania zwierząt przed ubojem, nie wolno nie informować społeczeństwa na temat zdrowotnego aspektu uboju rytualnego prowadzonego w warunkach przemysłowych.

 

W polskich realiach – niewydolnej służby zdrowia, bulwersujących opinię publiczną coraz częstszych przypadków śmierci pacjentów, którzy nie otrzymali na czas pomocy medycznej oraz braku właściwego nadzoru weterynaryjnego w ubojniach i zakładach mięsnych (czego dowodem ostatnie afery w branży mięsnej), nie możemy zignorować konsekwencji sanitarno-epidemiologicznych dopuszczenia do wykonywania uboju rytualnego w Polsce.

 

Czy stać nas na dodatkowe ryzyko?

 

Czy ewentualne wpływy do budżetu ze sprzedaży mięsa z uboju rytualnego zrównoważą wydatki na leczenie ofiar zatruć pokarmowych na skutek spożycia niedosmażonego hamburgera, krwistego steku albo tatara?

 

Czy dla zaspokojenia apetytów na zyski i religijnych fanaberii wyznawców islamu i judaizmu jesteśmy gotowi narażać zdrowie naszych dzieci?

 

W naszym głębokim przekonaniu zalegalizowanie ryzykownej z sanitarno-epidemiologicznego punktu widzenia procedury, odbywającej się w oparciu o stan wiedzy i standardy higieniczne sprzed  trzech tysięcy lat, byłoby wyrazem skrajnej nieodpowiedzialności ze strony władz odpowiedzialnych za kwestie zdrowia publicznego w Polsce.

 

 

 

Dorota Wiland i Krzysztof Wieczorek

 Bibliografia:

 

(1) Lila Gabryelów, „Pod kontrolą Żydów”, Panorama Leszczyńska 25.09.2009  

      http://panorama.media.pl/content/view/344411/90#ixzz2OOXJOqvX

 

(2) Alain de Peretti, “Les risques sanitaires liés à l’abattage Halal”, Novopress.info 11.12.2011

     http://fr.novopress.info/104433/les-risques-sanitaires-lies-a-l%E2%80%99abattage-halal-par-alain-de-peretti-docteur-veterinaire/

 

(3) C. Little, I. Gillespie, J. de Louvois, R, Mitchel “Microbiological investigation of halal butchery products and butcher’s premises”, Communicable Disease and Public Health tom 2 nr 2, czerwiec 1999

     http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/+/http://www.hpa.org.uk/cdph/issues/CDPHVol2/no2/environ.pdf

 

(4) Jerzy Szygiel, „Tajna historia mielonego” Focus 6/2012

     http://www.focus.pl/cywilizacja/zobacz/publikacje/tajna-historia-mielonego/

 

(5) “Les dangers sanitaires du mode d'abattage sans étourdissement halal/casher” 11.03.2012

       http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bLUsnUpmKLA

 

(6)  “Le scandale de la viande halal (reportage complet)” 16.02.2012

       http://www.youtube.com/watch?v=qFq2eVlgAvw&feature=player_embedded

 

 

Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

akwar
04/10/2013 19:17
to wielki przekręt na 40 mln zł

akwar
19/07/2013 17:38
co to za krowa?

akwar
16/07/2013 09:31
Pani Wierzbicka nie jest profesorem. Co zoptymalizowała w projekcie wołowym za 40 mln zł

laborantka
13/09/2012 14:36
@ maja. Po zalogowaniu się można zamieszczać komentarze pod artykułem i tam toczyć dyskusję. Nie wykluczamy uruchomienia Forum w przyszłości smiley Pozdrawiam

maja
13/09/2012 11:07
Proszę o uruchomienie forum dla użytkowników, nie ma gdzie dyskutować. maja


Copyright © 2006
110,838 Unikalnych wizyt



Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie